Mat

Gif - En stearinlysmann brenner - Klikk for stort bilde

Tema: Mat

Mat er mer enn bare drivstoff, det er grunnlaget for helse, trivsel og livskvalitet. Et næringsrikt kosthold forebygger sykdom, gir energi og styrker livskvaliteten, noe som reduserer press på helsetjenester. 

Men mat handler også om klima og beredskap. Lokal produksjon og kortreiste råvarer gir ferskere mat, reduserer utslipp, styrker matsikkerheten og skaper lokal verdiskaping. Kortreist mat gir ikke bare miljøgevinst, men også læring og fellesskap. Å skape en kultur for lokal matproduksjon og bevisste valg gir ikke bare miljøgevinst, men også fellesskap og læring. Kortreist mat gir ikke bare miljøgevinst, men også læring og fellesskap.  

Mat skaper muligheter på tvers av alle kommunale sektorer. Skoler kan bruke dyrking og lokal mat som læringsarena for ernæring, bærekraft og samarbeid. Kultur- og frivillighetssektoren kan etablere møteplasser som styrker fellesskap og inkludering. Næringslivet kan utvikle grønne arbeidsplasser og lokal verdiskaping. Slik blir mat en felles ressurs som bidrar til helse, miljø og robuste lokalsamfunn.  

  • Visste du at…? 

    • Kortreist mat gir lavere klimagassutslipp enn importert mat.  
    • Egen dyrking og sanking styrker beredskapen og gir tilgang til ferske råvarer.  
    • Et kosthold med mer grønnsaker og mindre ultraprosessert mat reduserer risikoen for livsstilssykdommer. 
Til toppen