Bodø er foregangsby for jenteskate i Norge

Visste du at Bodø er en foregangsby for jenteskate i Norge? Henriette Pedersen er leder i Bodø Skateboardklubb, og forteller om klubben, skatemiljøet i Bodø.  

Portrett av ung dame - Klikk for stort bildeHenriette Pedersen er leder for Bodø Skateboardklubb BYRAA

- Først må jeg si det er så sykt mange byer som har store jentemiljøer, og som gjør mye viktig og riktig for jenteskate. Jenteskate er en ting som virkelig har vokst de siste årene i hele landet, og vi ser at det blir flere arrangementer som inkluderer jenter, flere klubber som legger til rette for jenteskate og rett og slett flere jenter som skater generelt sett. Det er skikkelig kult.  

Samtidig har Bodø i mange år lagt ned et viktig arbeid for jenteskate, både lokalt men også nasjonalt. Helt siden skatehallen i Bodø åpnet i 2008 har det vært avsatt tid for jenter hver eneste mandag. I tillegg tror jeg vi var byen som var først ute med å arrangere egen skatecamp for jenter, Girl Skatecamp. Gjennom dette tror jeg vi har gått frem som et godt eksempel når det kommer til hva man kan få til rundt jenteskate, og hva som er mulig.  

Hva er positivt med skateparken i ved Bankgata?  

- Skateparken vår er veldig kul! Det som er mest positivt med den, er at den blir en fin møteplass for alle som skater i byen. Enten du er nybegynner, eller erfaren, ung eller gammel. Alle møtes i parken, og jeg føler alle blir godt tatt i mot uansett. Den har blitt et skikkelig knutepunkt i miljøet, og den har bidratt til at enda fler har begynt å skate i byen. Den har hjulpet Bodø Skateboardklubb, og aktiviteten vi driver med til å bli mer synlig, noe som gjør at vi får med enda flere kule folk på brett. I tillegg synes jeg samarbeidet mellom skate og scoot f.eks. fungerer fint i vår skatepark.  

Presentasjonsslide av Bodø Skateboardklubb - Klikk for stort bildePresentasjon av Bodø Skateboardklubb. BYRAA
Presentasjonsslide av Bodø Skateboardklubb - Klikk for stort bildeJenteskate har alltid vært et viktig satsingsområde i Bodø Skateboardklubb. BYRAA

Kan du si litt om jenteskate-miljøet i Bodø? 

- Jentemiljøet i Bodø går noe opp og ned, sånn som det er med skateboardaktiviteten generelt sett. Likevel er det et veldig fint og inkluderende miljø hvor vi har plass for alle jenter som ønsker å prøve seg på skateboard. Vi er heldige i klubben som har Sindre Sandvin, som har drevet jenteskate siden oppstarten i 2008. Han er en dyktig instruktør og en viktig støttespiller for jentene som ønsker å lære seg å skate. I tillegg oppstår store deler av jentemiljøet i Bodø gjennom valgfaget han har på Hunstad Ungdomsskole. De har skating som fag i skolen, noe som vekker interessen hos mange for å drive med aktiviteten ellers også. Ellers skulle vi gjerne nådd bedre ut opp mot studentene vi har i byen, og ønsker oss veldig gjerne flere av de litt eldre jentene som kunne vært interessert i å skate. På barnesiden er det masse aktivitet, og generelt i klubben har vi over flere år hatt nesten 50/50 fordeling av medlemmer som er jenter og gutter.  

Bilde av to personer i skateparken - Klikk for stort bildeSom nybegynner kan det være nyttig å ha noen hender å holde i.

Hvordan opplevde du NM i fjor, og effekten av det?  

- NM i fjor var utrolig gøy, og det var veldig kult å få oppleve Norges beste skatere i vår egen skatepark og så langt oppe i Nord. Jeg føler at vi fikk vist fram skating på en god måte til Bodøbyen, samtidig som vi fikk vist frem Bodøbyen på en fin måte til alle skaterne. Etter et arrangement som det er jeg utrolig stolt av skateklubben vår, og alt det store vi faktisk får til. Vi la inn et enormt arbeid for å få gjennomført arrangementet, og da er det vanvittig gøy at det ble så vellykket som det ble. Jeg er også takknemlig for alle erfaringene jeg og klubben har fått tatt med oss etter NM-et.  

Se videoreportasjen som NRK lagde fra NM i fjor

Hvilke mål har skateboardklubben videre?  

- Nå fremover skal vi i skateklubben arbeide godt med å få skatehallen opp å gå til det fulle igjen! Vi er en klubb som er drevet på frivillig basis, og er avhengig av at folk ønsker å stille opp for andre for at vi skal ha mulighet til å drifte skatehallen. Så det er førsteprioritet, for å gi medlemmene våre det tilbudet de fortjener. Videre ønsker vi å få til gode skatearrangementer fremover også. Der kommer kanskje Girl Skatecamp i første rekke, før vi også ønsker å få til noen skikkelige konkurranser.  

Jente som er på vei til å droppe inn i bowlen - Klikk for stort bildeSkateparken i Bodø er en fin møteplass for alle som skater i byen. BYRAA

Hva vil du si er det Gode Liv i Nord?  

Det Gode Liv i Nord må vel være en god blanding av den fine naturen og de rause nordlendingene som bor her!