F.V: Viggo Eide, Hege Ruud og Ingolf Kvandahl.
Lidenskapelig for matopplevelser i Sørfold
Hege Ruud er utdannet kokk, og er lidenskapelig opptatt av lokal og ureist mat. Det danner basisen i produktspekteret til Heges Matopplevelser. Jakt, fiske og å høste fra naturens eget spiskammer er en naturlig del av arbeidet.
Hege gir sine kunder gode matopplevelser i naturlige omgivelser, gjerne utendørs.
Karoline O. A. Pettersen
Byvandringer og historiske foredrag i Bodø
Viggo Eide er lokalhistoriker og tilbyr byvandringer og historiske foredrag i Bodø. Han startet enkeltpersonsforetaket «Byen Vårres» i 2022. Mer enn 1500 personer følger tilbudene hans på facebooksiden med samme navn. På denne tiden har han gått 20 byvandringer - for Bodøværinger, besøkende og konferansedeltakere.
Viggo Eide guider på en vandring i Bodøgårdområdet, med temaet "Før Bodø ble by".
Privat
Duodji i Ballangen
Ingolf Kvandahl utøver Duodji - tradisjonelt samisk håndverk og kunsthåndverk. Han har jobbet mye med å synliggjøre det samiske i Ballangen i Ofoten, blant annet som tidligere leder for Ballangen sameforening, og det samiske mat- og overnattingsstedet Pippira siida. I dag driver han Kvandahlmuseet og duodji-verskted, med kurs i å lage samekniver og koftebelte.
Ingolf Kvandahl er personlig og faglig interessert i håndverkstradisjoner.
Mathis Eira
Hva snakker vi om?
- Gründere over 55 år omtales som senior-entreprenører.
- På engelsk omtales dette gjerne som Silver Economy.
- Samfunnsdebatten i dag handler ofte om at eldrebølgen kommer. Færre snakker om ressursen og verdien eldre bringer til fellesskapet.
- Senior-entreprenører bidrar til økonomisk og sosial aktivitet.
- En rapport fra 2021 peker på potensialet til Silver Economy. Den er utgitt av Nordregio, Nordisk ministerråds internasjonale forskningssenter for regional utvikling og planlegging.
Hvorfor gjør de dette?
Hege: August for meg er et kinderegg: Aktivitet, naturopplevelse og mat – i ett! Akkurat nå står jeg i jordbæråkeren. Om dagen sanker og høster jeg kantarell, molte, bringebær og jordbær. Hvordan vi kan bruke naturen rundt oss, er blant mine bærebjelker i bedriften. Det er ikke alltid det enkleste, og jeg drømte nok ikke om det som ung, men jeg har oppdaget etter hvert at det gir meg lykke i hverdagen og god helse, kjempeverdifullt.
Hege Ruud tilbereder og serverer egensanket og kortreist mat.
Karoline O. A. Pettersen
Viggo: Jeg er en kultur- og lokalhistorisk interessert fyr på 68 år, opptatt av å formidle og fortelle om liv og hendelser i både fortid og nåtid. Jeg er takknemlig og stolt over at så mange er interessert i Bodøs historie og kan tenke seg å være med på ei byvandring. Deltakerne på turene opplever både å lære mye nytt, og mange sier at de blir påminnet hendelser som var gått i glemmeboka. De lange linjene i byens utvikling trekkes opp, både før og etter bombinga i 1940 som utslettet hele sentrum. Anekdotene er like viktig som faktakunnskap. Historien skal fortelles med et glimt i øyet, folk har lyst til å le litt. Dessuten er jeg bevist på å fortelle om kvinners liv. Jeg snakker om gründeren Hanna Misvær som startet fiskematkjøkken i 1923, og om jordmor Helga Vatten som tok imot 6000 barn – «halve byens befolkning». Tilbakemeldingene er at dette interesserer folk. Kvinner er forresten i stort flertall både på «Byen vårres» og under de ulike byvandringene.
Byvandring med et tyvetall lydhøre personer i godt vær. Her forteller Viggo Eide om "Gamle Salten" og Nyholmen skanse.
Privat
Ingolf: Min bestefar var en samepionér i politikken, og skrev tre bøker om samefolkets historie. Han skrev folkeminnesamling i 1927, den ga jeg ut for 8 år siden. Jeg har undervist i samisk siden 1996. Mine forfedre fra Sverige bodde i buegammer. Så dette er en stor del av meg.
Ingolf og lokale underveis i prosessen med å bygge buegamme. Foto: Ingolf Kvandahl
Ingolf Kvandahl
Hvilke planer har de framover?
Hege: Samtidig med sanking, høsting og elgjakt, er jeg engasjert i undervisning for voksne elever som skal ta eksamen i matfag, og senere gå opp til fagprøve i kokkefaget. Jeg har en del arrangementer og matkurs booket, som jeg helst holder utendørs, om været tillater det. Salten Mat går av stabelen tredje helga i september. Høsten vil jeg også bruke til å reflektere over hvilken retning jeg skal ta bedriften, slikt hører med når man driver for seg selv. Jeg har tenkt til å holde på i mange år enda, men innholdet i egen bedrift kan komme til å endre seg med årene.
Viggo: Halvparten av oppdragene mine er fra offentlige instanser eller bedrifter som vil ha et kulturelt innslag til en konferanse eller start på et sosialt arrangement. I sommerhalvåret annonser jeg byvandringer som alle, dvs enkeltpersoner, kan melde seg på. Byvandringene kunngjøres først på Facebook i Byen vårres før de publiseres andre steder.
Ingolf: Jeg fyller 76 år til jul, og kommer til å fortsette med duodji. Språkkurset er jeg litt mer usikker på. Dessverre er det for få elever som vil være samisk. Det er jo en forutsetning for å søke tilskudd fra det offentlige.
Duodji er tradisjonelt samisk håndverk og kunsthåndverk. I tillegg gjør Ingolf Kvandahl tradisjonell gammebygging og sjåbygging- stolpehus.
Ingolf Kvandahl
Hva er det Gode Liv i Nord for deg?
Hege: Helt kort så er det opp til hva man fyller hverdagen med. Ganske tidlig i livet skjønte jeg at jeg var lei Oslo. Jeg ble oppmerksom på hva det ga meg å være nær natur, fjell og hav. Jeg var usikker på om jeg taklet et liv på bygda. Man er avhengig av jobb, men det betyr så mye for meg å leve så tett på naturen. Når man engasjerer seg, får man så mye igjen i form av livsglede. Vi snakker om ting som er større enn en selv. Må også få skryte av det gode naboskapet på Strøksnes, på Nordsida i Sørfold.
En av Heges spesialiteter: Arktisk tapas. Foto: Hege Ruud.
Hege Ruud
Viggo: For meg personlig er det følelsen av at det er her jeg hører til. Min visjon for byvandringene er at «fortida er framtida». Jeg er stolt av Bodø og forteller med entusiasme om folk og hendelser. Samtidig har jeg et kritisk blikk på utviklinga og kommenterer det som rokker ved byens sjel.
Ingolf: For meg er det motsatte av å sitte i ro. Jeg må ha noe å gjøre. Det Gode Liv for meg er ikke ferie, det har jeg ikke hatt siden 2006. Min oppgave å videreformidle kunnskapene jeg sjøl har, innafor samisk kunst, håndverk og byggeskikk, gamme, hus uten spiker, og så videre.
Gode eksempler
I tida framover vil nok senior entreprenørskap øke i relevans og utbredelse. Dette er definitivt et taktskifte mot mer bærekraftige lokalsamfunn.
Har du tips til andre vi bør snakke med, knytta til temaet aktivitet? Kontakt oss gjerne.